Index

Louis föräldrar

 


Tillbaka till Sverige

Livet i Amerika

Louis Olsson
föds 25 januari, 1860 i byn Rude,
Västra Vingåkers församling
i Södermanland.

Louis har varit i Amerika tidigare, minst en gång, och det är 1880 som Louis utvandrar till Amerika. Han arbetar bland annat med byggnadsarbeten och som ridande polis.

Louis är med vid byggnadsarbete på Castle Garden där de första emigranterna skulle anmäla sig i New York.

Louis arbetar också på en isfabrik där ägaren vill att Louis ska ta över, men det krävs utbildning för detta. Louis får tillstånd i New York att vara ridande polis i en av Chicagos förstäder. Han är också ridande polis i Duluth, Minnesota. Det berättas att Louis fått ett ärr i nacken efter en skottlossning.Farfar och farmor

Louis Olsson
&
Tekla Julin


Louis och Tekla utvandrar
båda till Amerika! Tekla kommer från Algutsrum på Öland och Louis från
Västra Vingåker i Södermanland.
De träffas på båten till Amerika 1888.
Det är Teklas första resa till nya landet.
För Louis är det minst andra gången.
Han är 26 år och Tekla är 22 år. 

Då Louis och Tekla träffas på amerikabåten 1888 har Louis varit i Sverige och hämtat sin bror Petter som också vill utvandra till Amerika. Då bröderna kommer till Amerika åker de norr ut till Escanaba i Michigan, där de får arbete. Louis blivande hustru Tekla stannar i New York och arbetar där som sömmerska.

Senare åker Louis söder ut och arbetar som förman med skogsavverkning och på ett sågverk i Chama i New Mexico.


Tekla Cecilia Maria Julin
 föds 30 april 1864 på Södermalmsgatan 16, Katarina församling i Stockholm.

Farmor Tekla var med om många äventyr och händelser då hon var i Amerika. En tid bor Tekla och Louis i trakter där det finns indianer som ibland ställer sig utanför fönstret och tittar in på Tekla. De är väl inte vana att se vita kvinnor.
En gång håller Tekla på att bli rånad i hemmet. Men hon lurar rånaren genom att gå in i ett annat rum där hon drar upp en klocka och han tror då att Tekla ringer efter polisen, så han försvinner kvickt därifrån.

Vid en sjöresa mellan Sverige och Amerika, kommer en tjuv in i farmors hytt och letar igenom hennes tillhörigheter. Tekla sticker då upp ett finger i mörkret och skriker: ”Hold up!” Därmed skrämmer hon tjuven på flykten. Farmor har mycket att göra som sömmerska, så en gång går hon på ett bröllop i en klänning som bara är hopsatt med nålar.


Teklas lapptäcke kallas Crazy Quilt.

Under de år som Tekla arbetar och bor i New York syr hon ett lapptäcke som kallas Crazy Quilt. Eftersom Tekla jobbar som sömmerska åt folk som hade det gott ställt, är förmodligen då hon samlar på sig bitar av fina siden- och sammetstyger. Mitt på täcket har farmor sytt på två hjärtan. Täcket har funnits med på utställningar både på Kalmar läns museum och Ölands Museum Himmelsberga.


Fotot på Louis och Tekla är, som det står,
taget hos fotograf i Denver i Colorado, förmodligen då de är på väg till Chama.
 
Vigselbeviset som Louis och Tekla får då de gifter sig i New York den 5 december 1890. De vigs av den svenske prästen Mauritz Stolpe. På vigselbeviset står att Louis är skriven i Chama och Tekla i Brooklyn.

Efter vigseln åker de båda till Chama i
New Mexico där Louis har sitt arbete.

 

IndexDå  Tekla kommer till Amerika bor hon i Brooklyn, New York. Tekla syr åt fina familjer i New York. Varje dag promenerar hon över Brooklynbron till arbetet.

Teklas blivande man Louis bor och arbetar på annan ort i Amerika.  Han är i Chama i New Mexico, där han arbetar med skogsavverkning och på ett sågverk som förman.
 Louis manschettknappar som finns i släktens ägo.Tillbaka till Sverige

Tillbaka till Louis föräldrar

www.bizon.se  © 2019