Tillbaka


Kroppkakestenen vid gården i Folkeslunda. 

Livet på gården

 
Mangårdsbyggnaden i Folkeslunda.

Efter att Louis och Tekla varit i Amerika flera år bestämde de sig för att åka tillbaka till Sverige 1892.

De väntar då sitt första barn och Teklas bror Anders har kommit över till Amerika och Louis har tre syskon där också.

Den 26 oktober 1892 kommer Louis och Tekla till Kalmar och bosätter sig i den fastighet som Teklas far AP äger i gamla stan. Han sålde fastigheten 1901.Den 13 januari 1893 föder Tekla
första barnet, dottern Lizzie i Kalmar.

 

1893 får Louis en inkallelse till det militära som han absolut inte vill göra. Han lämnar familjen i Folkeslunda och reser tillbaka till Amerika, men han är åter i Sverige i slutet av året.

År 1896 får Louis en ny inkallelseorder. Därför bestämmer Louis och Tekla sig att återvända till Amerika och lämnar Lizzie och Annie hos morföräldrarna i Algutsrum. Flickorna är då 3 och 1 år gamla. Louis säger då till en av bönderna i byn, John Petersson, att han får ta hand om gården medan de åker till Amerika. 


Det här kassaskrinet hade
Louis och Tekla i Amerika.

Tillbaka till Sverige

Tekla & Louis
blir bönder på Öland


Louis vill nu skaffa eget jordbruk så
han och svärfar Anders Peter åker
till Folkeslunda i Långlöt på östra
Öland och tittar på en gård där.
Louis bestämmer sig för att bli
bonde och de tillträder gården
Folkeslunda nr 6 den 30 mars 1893.


 

Åter till Amerika


Familjen fotograferas i New York.

Den 5 mars 1898 föds son nummer två, Charles.
Charles blir sjuk och en läkare råder föräldrarna att göra en sjöresa med sonen så han ska få mycket frisk luft. Det är enda chansen om pojken ska bli frisk, säger han. 1899 bestäms att Tekla ska åka hem till Sverige med sonen och Louis ska stanna ytterligare en tid.

Tekla väntar då familjens femte barn. Tekla och Charles kommer till Sverige till Algutsrum, där Lizzie och Annie finns. Där föds tredje sonen Harry den 28 november 1899. Men storebror Charles liv går inte att rädda. Han avlider en vecka efter Harrys födelse, den 5 december, som också var Louis och Teklas nioåriga bröllopsdag.


Då familjen kommer till gården bor änkan och modern till förre ägaren Anders Fredrik Olsson kvar med sina tre söner.

Anders Fredrik har dött i Amerika. Det är Axel Larssons far Per Larsson i Folkeslunda som förmedlar affären, eftersom han år  förmyndare för Anders Fredriks syster Ida. I oktober 1894 flyttar änkan med barnen till Runsten. Ida och hennes mor bor kvar i ”Lilla byggningen” på undantag.
 Den 13 april 1895 föds Louis och Teklas
andra dotter, Annie i Folkeslunda.


******

 


1901 är hela familjen åter samlad i Folkeslunda, Louis, Tekla, Lizzie, Annie och lille Harry. Året därpå, 1902, den 25 maj, föds familjens sjätte barn, Ture, som sedermera blir min far.


Harry och Ture.


Den 8 december 1896 föds familjens förste son Louis jr. i New York. Han avlider redan efter något år och han begravs i Lindenhill, Queens, New York där man sätter upp ett järnstaket runt graven.
         
         
Tillbaka www.bizon.se  © 2019
 

Livet på gården