Våra Släktträffar

Det hela började 1986 då kusin Sven-Erik Hagman tog kontakt med Gullan och mig per telefon. Svenne undrade om vi ville vara med att ordna en släktträff. Han visste att Gullan släktforskade och att vi var intresserade av släkten.

Vi var inte sena att hänga på. Vi hade många samtal och mycket planerande. Det skulle fram adresser till alla kusinerna, ordna lokal och någon som kunde leverera kroppkakor. En adresslista med kusinernas och kusinbarnens namn och adresser skulle göras.

Vi bestämde att vår släktträff skulle förläggas i våra förfäders hemsocken, Bredsättra och att den skulle ske i slutet av juli då de flesta har semester.

Den 25 juli 1987 samlades vi i Bredsättra kyrka där Gullan berättade lite om släkten och bakgrunden till att vi träffades. En äldre släkting till oss som var kyrkvaktmästare, berättade lite om Bredsättra kyrkas historia. Några psalmer sjöngs också. Vi besökte även familjegraven där mormor/farmor Frida och hennes föräldrar var begravda. Vi var 66 släktingar från olika generationer som var närvarande.


Några av släktingarna vid samlingen i Bredsättra kyrka.
 

Efter kyrkobesöket samlades alla i Allmogegården i Bredsättra där vi presenterades för varandra. Det var ju många som aldrig tidigare träffats. Vi avnjöt de goda kroppkakorna och umgicks i några timmar. Kusin Rolf Ringqvist underhöll oss med dragspelsmusik. Några av släktingarna besökte förfädernas gamla boplats i Gåtebo som är beläget några hundra meter norr om festlokalen. Huset är idag borta men man kan se trappan till huset som finns kvar samt familjens stensatta brunn. Det blev en spännande och intressant dag för oss alla. Redan nu bestämde vi att vi skulle träffas vart tredje år och till nästa gång var det kusinerna Lennart Olsson och Sievert Hagman som skulle hålla i det hela.


Kusinerna Svenne Hagman & Ingemar Ohlsson vid den andra släktträffen i Bredsättra.

Den andra släktträffen 1990 ordnade Lennart Olsson själv eftersom kusin Sievert hade fått förhinder. Även vid den här träffen samlades vi vid Bredsättra kyrka för att senare umgås i Allmogegården för en ny trevlig samvaro med sedvanliga kroppkakor.

Denna gången var vi färre deltagare. Jag tror att vi var ett 30-tal personer.

Nu bestämdes att nästkommande släktträff skulle ordnas av kusinerna Sonia Lidh, Ingemar Ohlsson och Else-Britt Lund.

Se tidningsklipp från träffen

Den tredje träffen ägde rum på restaurang Sjöstugan i Byxelkrok 1993 då den nya kommittén under ledning av kusin Sonia höll i trådarna. Många tyckte att Byxelkrok var den perfekta platsen för våra släktträffar. Dels har flera av kusinerna sina sommarställen här men också för att det finns stort utbud av boende samt många aktiviteter som restauranger, pubar, dans och inte minst den fina naturen med Neptuni Åkrar och Blå Jungfrun i horisonten för att inte tala om de vackra solnedgångarna. Förutom de sedvanliga kroppkakorna och trevlig samvaro så underhöll kusinbarnet Christian Olsson med fin musik på sin keyboard.

 
Här är 16 av kusinerna samlade vid stranden nedanför Sjöstugan. Från vänster står Lenny Carlsson, Willy Karlsson, Stig Karlsson, Henny Skyman, Göran Karlsson, Sonia Lidh, Stig Karlsson, Solvig Pugliano, mamma/faster/moster Elsa, Lennart Olsson, Else-Britt Lund, Lennart Karlsson samt Ingrid Larsson. Främre raden Birger Ohlson, Sven-Erik Hagman, Ronny Karlsson och Ingemar Ohlsson.

1996 hölls släktträffen också på restaurang Sjöstugan i Byxelkrok. Nu var det Lennart Karlsson som höll i trådarna tillsammans med Solvig Pugliano och Willy Karlsson om jag minns rätt. Det serverades kroppkakor på sedvanligt sätt samt kaffe & tårta.

Nu bestämdes att nästa släktträff skulle bli år 2000 och Solvig Pugliano och Svenne Hagman skulle ta hand om den träffen.

 


Kusin Lennart Karlsson hälsar välkomna på restaurang Sjöstugan.

 

Släktträff 2000
 Några av släktingarna samlade i det vackra vädret i Wärdshusets fina trädgård.

Nu är vi inne i ett nytt millennium och vi ska ha släktträff för femte gången. Tanken var att vi skulle fortsätta att ha våra träffar på Sjöstugan men tyvärr så var lokalen upptagen. Solvig som höll i trådarna tillsammans med Sven-Erik ordnade så att vi kunde ha vår fest på Solö Wärdshus istället.

Det visade sig att det var en lyckoträff, bra lokaler och framförallt den fina trädgården var uppskattad. Efter kroppkakorna samlades många ute i trädgårdsmöblerna över en öl eller någon annan läskande dryck. Jag tror att alla kände att det var här vi skulle fortsätta med våra släktträffar.

Nu valdes Gullan och jag till att hålla i nästa träff som skulle bli 2003.

Så är vi framme vid 2003 års släktträff. För Gullan och mig var det självklart att träffen skulle bli på Solö även denna gång, men för att se om övriga släktingar ville samma sak, så gjorde vi en enkätundersökning. Svaren vi fick in visade att de flesta föreslog Öland och Byxelkrok samt i första hand Solö.


Lennart Karlsson berättar om sin uppväxt, om sin far Albert och hans liv. Lennart berörde även hur vår farmor/mormor Fridas liv hade tett sig. Det kunde inte ha varit lätt att ta hand om fem barn på egen hand.

Det kom många deltagare till den här träffen, nästan lika många som vid första träffen 1987. Vi hade ordnat lite aktiviteter, bl. a. hade vi en frågetävling som i första hand handlade om Öland och jag visade ett bildspel med gamla bilder på oss kusiner och på andra äldre släktingar. Lennart Karlsson berättade om sin far Albert och bakgrunden till att vi hade släktträffar.

Till den ny styrelse eller festkommitté valdes för: Alberts gren - Lennart Karlsson, Johns gren - Marie Westergren (Lenny Carlsson), Annas gren - Ann Nilsson,  Elsas gren - Lennart Olsson samt för Eriks gren - Krister Karlsson (Göran Karlsson)

Efter festligheterna i restaurangen samlades vi på den nybyggda terrassen och baren där vi fortsatte vår trevliga samvaro. Senare på kvällen var vi flera som gick ner till restaurang Sjöstugan och njöt av den vackra solnedgången.


Lyckliga vinnare av frågetävlingen. Min bror Lennart och min svärson Roger Bäckström. Är det Ölandsfrågor så måste det ju vara ölänningar som vinner.
 


Den nya terrassen blev snabbt populär. Här samspråkar kusin Lennart Karlsson med kusin Krister och hans mamma Alva.
 


Solen är på väg ner över Byxelkrok och det är dags att gå ner till Sjöstugan för att njuta av solnedgången.
Gotlandsfärjan passerar i sundet med Oskarshamns kärnkraftsverk i bakgrunden.

 

Släktträff 2006


Lennart som är sammankallande i styrelsen hälsar släktingarna välkomna till den sjunde släktträffen som också i år hålls på Solö.

Det var vackert väder som vanligt då vi sågs efter tre år på Solö Wärdshus. I år var deltagandet något mindre än tidigare men det var lika trevligt att få träffa kusiner med barn och barnbarn.

Visst händer det mycket på sex år. Här ser vi Sonias sondöttrar, Johanna och Josefin Lidh hur de vuxit. Från 2000, 2003 och 2006. Vi tycker att det är väldigt trevligt att även de unga generationerna uppskattar våra träffar.

Ny styrelse har utsetts även denna gång. Den består av Stefan Hagman, Camilla Boström, Per Karlsson, Solvig Karlsson samt Göran/Krister Karlsson. Nästa träff ska ske vecka 29, år 2009.


 Några av släktingarna njuter av eftermiddagssolen på Solös trappa.

 

Släktträff 2009

 

Per Karlsson i festkommittén hälsar släktingarna välkomna till Solö Wärdshus i Byxelkrok.

Till 2009 års släktträff var det över sjuttio personer anmälda men några fick förhinder så vi var ca 60 st släktingar som samlades på Solö. Det var som alltid, mycket trevligt att träffa släktingarna, gamla som nya. Vid den här träffen var det många av kusinbarnen och kusinbarnbarnen som kom, så det känns ju bra för framtida träffar att även den yngre generationen är intresserad.

I år hade man ändrat tiden från klockan 16 till 13 och det kanske var tur med tanke på vädret. Under hela eftermiddagen var det bra väder men vid halvfemtiden, då många var på väg hem, började det regna rejält och några blev ordentligt blöta!


Lennart Karlsson berättar lite om bakgrunden, om mormor/farmor Frida Karlsson och henne liv.
Krister Karlsson och Lennart Olsson lyssnar andäktigt.


Nu har kroppkakorna serverats och avnjutits. Några av släktingarna satt inne i matsalen...


...och andra valde att sitta ute på terrasserna.


Några fler som njuter av samvaron.


Lennart Karlsson åter i berättartagen, något om att vissa av oss var av kunglig börd.
 


Här ser vi Hagmans, syskonen Else-Britt och Sven-Erik


samt systersonen Stefan med sin familj.Här är glada gänget, Lenny, Gyda och Gull-Britt!


Slutar med en bild på Sonias sondöttrar, Johanna och Josefin Lidh.
Vi tror inte att vi har blivit äldre sen första träffen men när vi ser på de yngre som
har varit med nästan från början, så förstår vi att även vi måste ha blivit äldre.
Vi ses om tre år, förmodligen vecka 29 år 2012.

Styrelsemedlemmarna Stefan Hagman, Camilla Boström, Per Karlsson, Solvig Karlsson samt Göran Karlsson
fortsätter även till nästa träff. Styrelsen har även utökats med kusin Kristers son Andreas.

 

Index

Släktgrenar

Copyright© Birger Ohlson 2006