Gamla bilder

 

Som jag tidigare berättat så är vår stammoder Frida Karlsson född 1876 i Bredsättra socken på Öland. Här presenterar jag lite gamla bilder på de äldre generationerna. Tyvärr finns det inget foto på Frida. Min mamma berättade att vid ett tillfälle var en kvinnlig fotograf hemma i Gåtebo och tog ett kort på mamma och moder Frida men fotografen tappade glasplåten som gick sönder då hon cyklade hem, så det blev ingen bild.

Stina Maria Danielsson

Detta är Fridas mor Stina Maria Danielsson, född Nilsdotter. Britta Stina var gift med Fridas far Carl Danielsson som var bonde i Bredsättra by men som senare arbetade som kyrkvaktmästare i Bredsättra.

Det sägs att Stina Maria en gång var Köpings sockens rikaste kvinna. Min mamma berättade att hon mindes att hennes mormor Stina Maria hade stora guldringar i öronen och det kanske tyder på att hon hade haft det gott ställt.

Senare delen av sitt liv bodde Stina Maria i Bredsättra fattigstuga tillsammans med min mamma. Stina Marias man Carl Danielsson hade tidigare haft bondgård i Bredsättra by men på något sätt blev han av med gården och familjen fick flytta till en stuga i Gåtebo. På det sättet blev det förmodligen ingen bra start i livet för dottern Frida och hennes syskon.
 

 

Nils Peter Danielsson

Mannen som sitter till vänster är Nils Peter Danielsson, farbror till Frida Karlsson och tillika bror till Karl Danielsson. Bilden är tagen i Nedra Sandby, Bredsättra senast 1917. Tidigare var Nils Peter ägare till brödernas föräldragård i Bredsättra by. Även Karl var ägare till gården en period.
Enligt kyrkboken var fadern Daniel Persson "grovt okunnig och bör förmanas till nykterhet".
Daniel Persson häktades och misstänktes för stöld av en slaktad ko. Fotot är från Bredsättra sockenbok.

Fridas systerdotter Berta/Birte


Berta vid ett besök på Öland.

Berta med tre av sina barn, Bertil, Evald och Sonja.
Berta är systerdotter till mormor/farmor Frida, alltså en kusin till Albert, John, Anna, Elsa och Erik. Bertas mor Maria gifte sig med dansken Jens Larsen och de bosatte sig i Danmark men Berta flyttade senare till Sverige. Min mamma Elsa hade brevkontakt med sin kusin Berta i många år och vi hade även kontakt med en son till henne. Min brorsdotter Camilla har haft kontakt med Bertas dotter Sonjas barnbarn.
Den vänstra bilden kommer från honom.


Anna Wahlin
 

Anna Wahlin var yngsta systern till Frida.
Hon flyttade till Roslagen där hon gifte sig med
Allan Wahlin.

 Gåtebo


Två av Fridas barn,
syskonen John och Elsa.
Bilderna tagna i Gåtebo någon
gång mellan 1915 och 1918.

   

I det här buskaget i Gåtebo låg familjen Karlssons lilla stuga. Idag finns det inte många spår av bostaden.

Då jag tog de här bilderna för ca 25 år sedan kunde man se trappan samt familjens stensatta brunn.
   
 

Fler bilder

Copyright© Birger Ohlson 2006-2020