Den 26 oktober 1892 kom Louis och Tekla till Kalmar och bosatte sig i den fastighet som pappa AP ägde i gamla stan. Han sålde fastigheten 1901. Den 13 januari 1893 födde Tekla första barnet, dottern Lizzie.


Lizzie

Gården i Folkeslunda
Louis ville nu skaffa eget jordbruk så han och AP åkte till Folkeslunda i Långlöt på östra Öland och tittade på en gård där. Louis bestämde sig för att bli bonde och de tillträdde gården Folkeslunda nr 6 den 30 mars 1893. 

Då familjen kom dit bodde änkan efter förre ägaren Anders Fredrik Olsson kvar med sina tre söner. Anders Fredrik hade dött i Amerika. Det var Axel Larssons far Per Larsson i Folkeslunda som förmedlade affären. Eftersom han var förmyndare för Anders Fredriks syster Ida. I oktober 1894 flyttade änkan med barnen till Runsten. Ida och hennes mor bodde kvar i ”Lilla byggningen” på undantag.

Den 13 april 1895 föddes Louis och Teklas andra dotter, Annie och samma år åkte Teklas bror Axel till Amerika. Han rymde från sin värnplikt, men blev befriad från att böta de 40 riksdaler som var brukligt. Den 8 december 1896 föddes familjens första son Louis.
Annie

Anders Peter Julins hus i Algutsrum
År 1897 fick pappa Louis inkallelseorder till militärtjänstgöring som han absolut inte ville göra. Därför ville han ge sig iväg till Amerika igen. Louis och Tekla tog lillpojken med sig till Amerika och lämnade Lizzie och Annie hos morföräldrarna i Algutsrum. Flickorna var då 4 och 2 år gamla.
Då familjen kom till Amerika blev lille Louis sjuk och han avled senare. Louis begravdes i Lindenhill, där man satte upp ett järnstaket runt graven. Den 5 mars 1898 föddes son nummer två, Charles. Familjen fotograferades i USA. Senare blev även Charles sjuk och då en läkare rådde föräldrarna att göra en sjöresa med sonen så han skulle få mycket frisk luft. Det var enda chansen om pojken skulle bli frisk, sa han. Så 1899 bestämdes att Tekla skulle åka hem till Sverige med sonen och Louis skulle stanna ytterligare en tid. 


Louis och Tekla med sonen Charley

 Harry
Tekla väntade då familjens femte barn. Då Tekla och Charles kom till Sverige åkte de till mormor och morfar i Algutsrum, där Lizzie och Annie fanns. Där föddes tredje sonen Harry den 28 november 1899. Men storebror Charles liv gick inte att rädda. Han avlider en vecka efter Harrys födelse, den 5 december, som också var Louis och Teklas nioåriga bröllopsdag.
1901 är hela familjen åter samlade i Folkeslunda, Louis, Tekla, Lizzie, Annie och lille Harry. Året därpå, 1902, den 25 maj,  föddes familjens sjätte barn, Ture, som sedermera blev min pappa.

 


Ture

Louis föräldrar Olof och Kerstin
Året därefter dör Louis far i Västra Vingåker, 78 år gammal. Tekla har berättat om ett minne hon har om sin svärfar. Det var en gång då hon och Louis var på besök i Västra Vingåker. Tekla kunde inte förstå vad svärfar höll på med. Han stod och slog sin hatt i marken, gång på gång. Snart förstod hon att det var hans sätt att visa att han var förargad.

Louis fick ännu en inkallelse till militärtjänstgöring. Han sa då till en av bönderna i byn, John Petersson, att han fick ta hand om gården medan han åkte till Amerika igen. Efter en tid i Staterna kom Louis åter hem till familjen. 1908 flyttade hans mamma Kerstin ner ifrån Västra Vingåker till Folkeslunda. Hon var då 77 år gammal. Kerstin hade en gång skadat sitt högra öga och hade därför ett emaljöga.
Samma år som Kerstin flyttade till Folkeslunda, var Teklas bror Axel från Amerika hemma med sin familj på besök på Öland. Han hade sina svärföräldrar i Björnhovda, Leanders, där de bodde. Under ölandsbesöket föddes deras fjärde barn. Louis och Tekla fick åter ett barn men som dog vid födseln. Den 8 februari 1909 föddes deras åttonde och sista barn, Yngve.
Yngste sonen Yngve

Kapten Rickard Julin
Alla Teklas syskon, utom Rickard hade emigrerat till Amerika. Julia och Tekla hade gått i pappa Anders Petters fotspår. De hade blivit sömmerskor. Både Anders, Axel och Rickard blev sjömän. Anders och Axel hade utbildat sig på sjömanshemmet i Kalmar och  i Helsingborg. Rickard blev sedan kapten på Öland 1 och 2, Örnen och postångaren Öland.
Louis och Teklas barn tyckte mycket om att vara i Algutsrum hos mormor och morfar. Morfar var handlare på kyrkbacken söder om kyrkan. Mormor var lite gammalmodig så hon hade svårt att acceptera tidens nymodigheter. När hon såg en kvinna klädd i långbyxor, spottade hon och sa, ”tvi vale”. Varje Pingst ville mormor och morfar komma till Folkeslunda och se de stora fina kastanjerna blomma. De hämtades med häst och vagn.
Morfar och mormor i Algutsrum

Lizzie, Annie, Harry och Ture.
Till höger  förmodligen en kusin från USA 
Tekla fick ofta hjälpa till med utearbetet på gården. En gång skulle hon hålla en ostyrig häst. Hästen ville slita sig men farmor släppte inte, så hon fick springa efter hästen i bara strumporna och fick inte stopp på hästen förrän ända borta i Lerkaka. Det visar ju vilken stark  och  envis kvinna farmor var.

Harry och Ture var ibland ostyriga då de var små. Tekla har berättat att när hon skulle hålla efter dem och lugga dem, fick hon ibland hela handen full med hår. Då pojkarna blev äldre kallades de allmänt för ”Galne Louispojka”, bl.a. för att de körde så villt med hästarna.
Tekla har också berättat att då hennes syster Julia skulle övernatta i Folkeslunda en gång, låg hon på ”verandakammaren”, på andra våningen. Då hon gick ner på morgonen såg hon inte att Tekla hade  satt en skål med filbunke i trappan, utan trampade mitt i filbunken så den flöt ut över mattorna samt fläckade ner hennes klänning. Tekla vaknade av oväsendet. Julia skrek: ”Min känning, min klänning” och Tekla skrek: ”Mina mattor, mina mattor.”

Tekla i medelåldern

Syster Julia på äldre dar

Willbur Smith
Den 28 september 1919 dog farmor Teklas pappa, Anders Petter Julin. Han blev 80 år gammal. 1921 kom Teklas yngsta syster Anna och hennes son Wilbur från USA på besök. Som pensionär köpte Wilbur en fastighet på kyrkbacken i Algutsrum och bosatte sig där.

Bröderna Ture, Yngve och Harry
Enligt gammal tradition skulle äldste sonen Harry överta föräldragården. Men han kände att han inte var född till bonde, utan ville istället studera till folkskolelärare i Växjö. Dån han inte lyckade så bra med studierna, sa Louis: ”Då återstår det ingen annat än att Du får resa till Amerika och Ture får överta gården.” Harry reste till Amerika 1924 och där fick Louis broder Adolf ta hand om Harry den första tiden.
Nyblivne bonden Ture med häst och vagn
Louis och Tekla med son och sonhustru Ture och Selma samt barnbarnen Olle och Ingrid 1923 gifte sig Ture med Selma Karlsson född i Gärdslösa. Snart hade Tekla fått sina två första barnbarn i huset, Olle och Ingrid, födda 1923 0ch 1925. Samma år som Ingrid föddes var det bystämma på gården, både på våren och på hösten. Två år senare, 1927, reste också Yngve till Amerika.
I USA träffade Yngve norskan Kristina, som han gifte sig med och de bosatte sig i Brooklyn. De fick två barn, tvillingarna Lennart och Ingrid, födda 1948. 

Yngve jobbade som snickare och var med och jobbade på många större byggarbetsplatser i New York, bl.a. var han med och uppförde FN-skrapan.

Yngve då han kommit till USA

Harry i USA
Harry jobbade bl.a. som trädgårdsmästare och byggnadsmålare i USA. Han spelade dragspel och var med och  sjöng i körer. Han förblev ogift och han flyttade hem till Sverige vid sin pensionering. 

Första tiden bodde han hos syster Lizzie i Gränna
för att sedan bosätta sig på Öland.
Äldsta systern Lizzie utbildade sig till sjuksköterska och jobbade på flera olika sjukhus runt om i Sverige. Lizzie gifte sig med folkskoleläraren Elfin Johansson och de bosatte sig i Gränna där de byggde sig en villa.

Lizzie

Annie
Annie var ogift och jobbade till största delen på ålderdomshem där hon oftast var föreståndrinna. De senaste åren jobbade hon på ett hälsohem i Saltsjöbaden. På sin ålderdom flyttade hon till Linköping.
Den 30 december 1930 avlider Teklas mamma Johanna. Hon var då 92 år och 7 månader. 1937 är Harry hemma på Sverigebesök. Tures hustru Selma blir sjuk och avlider på våren 1937. Året därpå bryts Teklas syskonskara då brodern Rickard avlider på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm den 22 september. Han var då 63 år gammal. Han begravdes i Algutsrum den 29 september. På hans grav restes senare en stor gravsten, där Rickards huvud var avbildat.
Johanna Julin

Louis på ålderns höst
Det var inte lätt för Louis att lämna ifrån sig allt utan att lägga sig i gårdens skötsel. Därför flyttade Louis och Tekla en tid hos dottern Annie i Torpsbruk och de bodde även en tid i Lerkaka. Senare flyttade de tillbaka till Folkeslunda där de bodde i ”Lilla byggningen”.  Louis var nu gammal och inte så frisk. Han besökte ögonläkaren i Kalmar 1940 eftersom han började få problem med synen.

Louis drygt 80-åriga liv går nu mot sitt slut. Den sista tiden är han sängliggade och han avlider 00.30 natten till Juldagen 1941. Louis hade bestämt att han ville ha en gravsten på sin grav och den kostade 200 kronor.
Efter att ha varit änkling i 2 år, gifter Ture om sig den 25 mars 1939 med Elsa Karlsson som är född i Bredsättra. På våren 1941 kom Yngve hem på besök och den 22 maj föddes Tures och Elsas första son, Ingemar. 

Ingemars dopklänning syddes av faster Lizzie och den har använts totalt vid elva barndop i släkten.


Ingemars dopdag

Den 22 januari 1946
och den 12 maj 1947 föddes Ture och Elsas sista barn, Lennart och Birger.

Teklas sista tid vistades hon hos dottern och mågen, Lizzie och Elfin Johansson i Gränna. Ture besökte mamma Tekla under julen 1947. Hennes tankar var då fortfarande klara.

Tekla Olsson avled den 12 februari 1948 i en ålder av 83 år, 8 månader och 13 dagar. Tekla efterlämnade då fem barn och fem barnbarn.

När Teklas levnadshistoria nedtecknades i Arontorp 1989 är hennes anförvanter ett barn, sex barnbarn, elva barnbarnsbarn och sex barnbarnsbarnbarn.


Tekla på sin ålderdom
 Sidan är sammanställd i januari 2001 av Birger Ohlson

Vill Du veta mer om Folkeslunda, byn där Tekla levde en stor del av sitt liv 
så kan Du klicka på vägvisaren.
 
   
©Birger Ohlson  2001