Liten Yngve hos fotografen
 

 
 
© bizon.se
 

Tillbaka
Yngve Olsson
föds den 8 februari 1909
på gården i FolkeslundaYngve som ung
 

Yngve Olsson

 

Yngves liv
i Sverige och USATor Yngve Georg
är Louis och Teklas är yngste son.

Yngve döps av pastor Frisell.
Faddrar är pappa Louis, systern Lizzie,
fru Almér i skolhuset samt hustru
Katarina Charlotta "Lotta" Johansson
i Folkeslunda under byn. Lotta är gift
med "Len-Johan" som är bror med
Emelie Danielssons mor.

Mamma Tekla blir kyrktagen 8 april 1909.
Yngves farmor Kerstin har flyttat
ner från Vingåker till Folkeslunda nr 6
där hon avlider 5 februari 1910.


Yngves blivande hustru
Krestina Strand
 

Yngve växer upp på gården i Folkeslunda som föräldrarna förvärvade 1893. Yngve har berättat att han fick en hundvalp av familjen Emil Jonsson i Folkeslunda, vilken han blev mycket fäst vid.

Yngve går i Långlöts folkskola för Nanny Bäckman och kantor Jonas Almér. Yngve har ofta sällskap till skolan med en flicka från Lerkaka som heter Märta Söderström. Hon har alltid bråttom då hon kommer på morgonen och hon säger ofta till Yngve: Aldrig är du färdig och aldrig kan du läxorna.

När Yngve är liten kommer Per Larsson i Folkeslunda och sår sockerbetor på Louis gård. Yngve tittar på och Per frågar om inte Yngve ska gå och titta om betorna kommit upp. Louis tar med Yngve ner till sjön ibland och lär honom fiska med metspö.

 

Yngve och hans kusin Alice är lika gamla och när Alices och hennes pappa, morbror Rickard som är sjökapten, kommer på besök brukar barnen leka. En gång springer de på gården och drar en liten klocka i ett snöre som klingar på flisorna. Yngve faller och slår pannan i flisorna och får ett stort märke i pannan som han har kvar hela livet.

Två gånger får Yngve följa med på morbror Rickards båt till Stockholm. Yngve berättar att pappa Louis brukar sälja de små plommonen, de som var runda, de var så goda och badgästerna stod i kö för att köpa vid båten i Borgholm. "Vi hade så väldigt många plommonträd och en del år var det mycket frukt på träden, all slags frukt, stora äppel- och päronträd. Ja, det var en underbar tid. Far brukade säga; Kom ska vi se om det finns något gott i trädgården".Yngves morföräldrar Johanna och Anders
Petter Julin bodde vid kyrkan i Algutsrum.

 

Att få komma till Yngves morföräldrar Johanna och Anders Petter Julin i Algutsrum är det bästa barnen vet. De är på alla marknader i Algutsrum och får god mat hos morfar och mormor.

Då de är lite äldre brukar de leda olika djur till torg och marknader som fadern säljer. Lizzie & Annie har berättat för Yngve att morfar sjöng för dem i skymningen: "Det var bättre än all radio".

Yngve minns när hans  syster Lizzie som arbetade som sjuksköterska kom hem på sommaren i sin långa Rödakorskappa och de gick till kyrkan tillsammans. Lizzie brukade skicka chokladkartonger till Yngve som hon fått av patienter på sjukhuset. Yngves tillsammans med syskonen Harry
och Annie vid kroppkasstenen i Folkeslunda.
1925 gifter brodern Ture sig i Långlöt med Selma Karlsson och äldste brodern Harry emigrerar  till Amerika och samma år.

Yngve bestämmer sig också för att emigrera till Amerika. Den 30 september 1927 får Yngve flyttbetyg till Amerika och 8 oktober reser han från Göteborg till New York. Resan tar 9 dagar och pappa Louis betalar biljetten. Första tiden bor Yngve hos sin farbror Adolf precis som hans bror Harry har gjort. Yngve kallar George i USA och han arbetar många år på ett elektricitetsverk.


 
På semestrarna är Yngve hos morbror Axel i Providence i Rhode Island. Där fiskar de ofta. Första tiden i Amerika är svår för Yngve. Hans stolthet hindrar honom från att åka hem. Då brodern Harry kommer till Amerika går han kurser i engelska. Detta gör inte Yngve säger Harry, därför anser han att Yngve inte kan språket så bra.

Yngve arbetar som snickare och är med och arbetar på många större byggarbetsplatser i New York, bland annat är han med och uppför FN-skrapan.I USA träffar Yngve norskan Krestina Strand.
Krestina kallas sig senare för Kristina. Den 24 april 1941 besöker Yngve och Kristina Sverige. 1945 gifter de sig i USA och de bosätter sig i Brooklyn.


Yngve och Kristina är på besök i Långlöt 1947. Utflykt till Ismantorps borg med Elsa, Ture och deras pojkar Lennart och Ingemar samt Tures dotter Ingrid och hans moder Tekla. Yngve är fotografen.

 
Ture är kusk på utflykten med broder Yngve.


14 november 1948 föds tvillingarna Ingrid
och Lennart i Brooklyn, New York.

Tiffany & Co i New York


Kristina är chef i ett företag som heter
Tiffany & Co som är en mycket känd
smyckes- och silveraffär.

Kristina arbetade fem dagar i veckan, men då det var mycket att göra, till exempel innan jul kan hon få arbeta sex dagar i veckan.Yngve med Ingrid och Lennart.


Både Lennart och Ingrid utbildade sig.

1970 tog Lennart examen i biologi vid Brooklyn Center of Long Island University. Hans planer är att studera till lärare. 1972-1973 tjänstgjorde Lennart vid amerikanska flottans förläggning i Spanien.

Ingrid tar examen i engelska och religion
vid Concordia College, Moorhead, Minnesota 1970. Hon studerar även filosofi. Ingrid är medlem i Chi Zeta Lambda Society. En grekisk organisation för kristna kvinnor vid Lee University i Tennessee.

 Ingrid och Lennart.


Den 19 oktober 1972 reser Ingrid till Spanien som hon vill se medan Lennart gör militärtjänst där.

I oktober 1976 kommer Ingrid hem från semester i England, Norge och Finland. 1977 är Ingrid på affärsresor till San Fransisco, Washington DC och Ohio.

Yngve är medlem i svenska kyrkan och där läser han svenska tidningar och firar Lucia. Yngve skriver att han är uppsyningsman på huset 1977-1978, ser till ångpannan och gör reparationer på huset. I april 1978 ska han plantera blommor i lådor på taket. Där har de stolar, bord och en lång bänk där de sitter och dricker kaffe. Fin utsikt där de ser båtarna komma in från Europa.
 

Den 3 juli 1978 reser Ingrid och Kristina till Öland. 

Lennart arbetade nu som lärare och 1977 har Lennart fått en högre grad i skolan och går en kväll i veckan på aftonskola. I början av juni 1978 får Lennart sin mästergrad. Under åren 1980 till 1988 undervisar Lennart mellan 145 och 160 ungdomar varje år i sina klasser.

1988 har Lennart varit i samma skola i 12 år. Skolan ligger alldeles intill Botaniska trädgården i New York. Lennart har haft  flera olika bilar, bland annat Saab och Buick.

1981 börjar Ingrid nytt jobb. En norsk firma som har funnits sedan 1890-talet med hundratals kontor över hela världen. Ingrid köper möbler till nya kontoret i New York. 1981 är Ingrid med föräldrarna på Öland då de även hälsade på hos oss i Arontorp.
Ingrid i Borgholm tillsammans med bröderna Lennart, Ingemar och Birger Olsson samt hans hustru Gullan.

 

Ingrid blir endast 33 år gammal. Hon avlider efter en tids sjukdom den 14 april 1982. Begravningsgudstjänsten hålls i Salem Lutheran Church, Brooklyn, New York. Gravsatt i Ocean View Cemetary, Staten Island, N. Y. På gravstenen står namnen Ingrid Krestina, ett namn som Ingrid tyckte mycket om. På stenen står också Joh. 3:16.

Den 31 december 1983 får Kristina svår huvudvärk och faller ihop i hemmet. Kristina avlider den 2 januari 1984. Begravningsgudstjänsten är i Salem Lutheran Church i Brooklyn, N. Y. den 7 januari 1984. Gravsatt i Ocean View Cemetary, Staten Island, N. Y. 25 personer är inbjudna till lunch. Ett par kusiner till Yngve är med, alltså farbror Adolfs barn. Yngve berättar att Kristina har tidigare aldrig varit sjuk, var stark som en häst. Hon bara arbetar och gör allt för oss. Må Gud löna henne för allt. Hennes systrar i Norge sade detsamma.

 


Ingrid, Lennart, Kristina och Yngve.


Yngve besöker Sverige och Öland ett stort antal gånger och på äldre dar är han på besök nästan varje sommar. Här är några tillfällen som han är på besök.

1974 är Yngve hemma på Öland. 1976 är Yngve, Lizzie och Annie i barndomshemmet i Folkeslunda. 1978 är Yngve, Kristina och Ingrid i Visby och Yngve, Annie, Harry och Elsa är på EFS-gården i Timmernabben. 1978 är hela Yngves familj i Borgholm. 1981 vid midsommar bor Yngves familj hos Lizzie på Lindgården. 1985 och 1987 är Yngve hemma på Öland.

Sommaren 1989 är Yngve hemma på Öland för sista gången. Yngve avlider efter en kort tids sjukdom juldagen 25 december 1989. Begravningsgudstjänst hölls i Halvorsen Funeral Home Brooklyn, NY. Yngve begravs sedan i Ocean View Cemetary, Staten Island NY. Gullan har haft brevkontakt med Yngve under åren 1972 till 1988. Vi har 17 brev som finns sparade. Gullan har även brevkontakt med faster Annie under flera år. Dessutom skrev Yngves kusin Alice Smide och Gullan brev till varandra.


Birger Ohlson

 


Yngve och Kristina hemma på besök på Öland då de träffar broder Harry,
Tures fru Elsa, Elsas syster Anna samt systrarna Lizzie och Annie.


Tillbaka

www.bizon.se  © 2019