Lizzie och Annie bodde de första åren
hos mormor och morfar i Algutsrum
 


Tillbaka

 


Lizzie Olsson

Lizzie föds 1893
i Folkeslunda

 

Den 13 april 1895 föds systern Annie i Folkeslunda. Föräldrarna Tekla och Louis åker tillbaka till Amerika och lämnar de små flickorna Lizzie och Annie är hos mormor och morfar i Algutsrum. Lizzie och Annie har berättat för Yngve att morfar sjunger för dem i skymningen.

Då föräldrarna är i Amerika föds två bröder till flickorna. Den 8 december 1896  föds brodern Louis i New York och 5 mars 1898 föds brodern Charles också i New York.

I november 1899 kommer modern tillbaka från Amerika och finns nu i Algutsrum. Den 28 november 1899 föds brodern Harry i Algutsrum och en vecka senare den 5 december avlider brodern Charles i Algutsrum. Den äldre brodern Louis avled tidigare i Amerika. Då Louis kom tillbaka från Amerika flyttar hela familjen hem till gården i Folkeslunda igen.

Lizzie går 6 år i skolan. Två år för fröken Nanny Bäckman i småskolan och sedan fyra år för kantor Jonas Almér.


Skolhuset i Långlöt där Lizzie och syskonen går.


Lizzie tillsammans med vännen Anna Johansson från Himmelsberga vid deras konfirmation.
 Dessa Röda-korsknappar
tillhörde Lizzie.

 

Den 13 januari 1926 får Lizzie vykort från familjen Olsson i Långlöt till lasarettet i Kisa. Under 1927 får Lizzie en inbjudan till ungdomskretsen i Västra Eneby prästgård
 
Lizzie och Annie som små.
 


Lizzie och Annie i skolåldern.
 

Efter att ha slutat skolan konfirmerar Lizzie sig. Det är kyrkoherde Ingwar Frisell som är konfirmationspräst.

Lizzie och syskonen är många gånger i Algutsrum hos mormor och morfar.  Det är det bästa barnen vet. De är på alla marknader i Algutsrum och får god mat hos morfar och mormor och när morfar sjunger för dem
är det bättre än all radio. Då de blir lite äldre brukar de leda olika djur till torg och marknader som fadern säljer.

Lizzie hjälper mycket till i jordbruket då hon växer upp. Hon har ofta på sig ett förkläde av säckväv. Hon brukar säga: Det är bäst att vara förberedd om far kommer och vill ha hjälp med något.

När Lizzie skulle köra mjölken till Runstens mejeri, var det så mycket snö på vägen, så hon fick köra nere i sjömarkerna där man satt upp ruskor för att se vad man skulle köra.

1914 reser Lizzie och Annie med Kalmarsund IX från Borgholm till Stockholm. De möts där av en släkting och stannar två dagar. Morbror Rickard Julin är kapten på båten.

Lizzie flyttar hemifrån den 28 oktober 1914 då hon kommer till Allerum i Malmöhus län,  där hon arbetar som mejerielev. 1918 är Lizzie också hushållsföreståndarinna, inflyttad från Harpling, Halland. 1920 är Lizzie skriven i Folkeslunda som hushållsföreståndare.

Lizzie utbildar sig till sjuksköterska på Ersta i Stockholm. I augusti 1920 är Lizzie sjuksköterskeelev på Sabbatsberg. Lizzie får ett vikariat på Sabbatsberg och är där 1922 och 1923.

1922 flyttar sjuksköterskan Lizzie till Sala i Västmanland. Hon arbetar där som sjuksköterska på lasarettet ett par år. 1925 arbetar Lizzie på sjukhuset i Kisa. Under året får hon påskkort från mamma Tekla och vykort från Hilma Danielsson från Folkeslunda som nu bor i Virginia. Lizzie fortsätter att arbeta på Kisa sjukhus även under 1926, 1927 och 1928.
 

 
Lizzie som utbildad sjuksköterska.
  

Yngve har berättat att när Lizzie arbetade som sjuksköterska kom hon hem på sommaren i sin långa Rödakorskappa och de gick till kyrkan tillsammans. Lizzie brukade skicka chokladkartonger till Yngve som hon får av patienter på sjukhuset.

En kort tid bor Lizzie på Sankt Eriksgatan 55 i Stockholm. Under 1930 arbetar hon på Bollnäs lasarett. Lizzie får vykort från brodern Harry i Brooklyn. Harry skickar även 110 kronor från en bank i New York till Lizzie på Bollnäs lasarett.

1931 flyttar Lizzie till Bondegatan 10 i Strängnäs. Hon arbetar på sjukhuset i Strängnäs fram till 1934.
 

Lizzie gifter sig med Elfin Johansson


Den 6 juni 1935 gifter Lizzie sig i Kalmar Slottskyrka med Elfin Johansson från Gränna.
 


Elfin och Lizzie bygger sig en villa i Uppgränna.
 
Elfin arbetar som folkskollärare i Gränna. Första åren som gifta bor de i Uppgränna skola. Senare bygger de en egen villa närheten av skolan som de kallar Vätterdal.

Lizzie förvarade i en liten ask sin morfars kråsnål och faderns manschettknappar som även Elfin använder  innan Lizzie gav asken till Olle Olsson. Det ligger en lapp med anteckning om detta i asken. I en större ask låg ett halsband som varit moderns och en brosch och några bältesspännen.

Den 17 mars 1937 kommer Lizzie och Annie med kvällståget till Folkeslunda för att besöka Harry som är hemma från Amerika.

25 mars 1939 gifter brodern Ture sig i Jönköping med Elsa Karlsson. I juli 1940 är Lizzie i Hultafors för behandling för sin arm. På juldagen 1941 avlider fadern Louis Olsson i Folkeslunda.

I juldagarna 1947 kommer modern Tekla Olsson till Lizzie i Gränna för att vårdas av Lizzie.
Den 24 januari 1948 får Lizzie vykort från sin kusin Alice Smide i Skutskär, som dagen innan besökt faster Julia. Kortet är avstämplat i Kalmar.

Den 12 februari 1948  avlider mamma Tekla hos Lizzie.

28 augusti 1959 upprättar Elfin & Lizzie testamente. Den 13 april 1964 avlider Elfin. Begravningsgudstjänst är i Uppgränna missionshus.

Den 13 juli 1966 kommer brodern Harry hem från New York och bosätter sig då hos Lizzie.

12 mars 1968 är Lizzie i Jerusalem. Är enligt passet 170 cm lång. Den 15 mars är Lizzie i Betlehem och den 19 skickar Lizzie vykort till Annie från Israel.

1970 bor brodern Harry fortfarande hos Lizzie i Vätterdal. Den 20 december 1970 skänker syskonen Lizzie, Annie, Harry och Yngve 400 kr till Långlöts kyrkas återinvigning som ett minne efter sina föräldrar.

1976 har Lizzie, Annie och Yngve besökt barndomshemmet i Folkeslunda. Senare under året säljer Lizzie villan och flyttar till ett nytt servicehem i Jönköping. Innan försäljningen har Lizzie auktion på sitt lösöre där brodern Tures barn var med.

1980 bor Lizzie på Lindgården i Ljungarum. Vid midsommar 1981 bor Yngve med familj hos Lizzie på Lindgården.

17 juli 1981 avlider brodern Harry i Borgholm.
Den 14 december 1981 skriver systern Annie att Lizzie har ramlat och skadat sitt ben. Lizzie är på lasarettet i Jönköping.

18 maj 1982 skriver Annie att Lizzie fått en liten hjärnblödning med delvis förlamning i vänster sida. Annie hade besökt Lizzie några dagar innan. 22 juni 1982 skriver Annie att Lizzie är tacksam hon kan höra och se. 12 augusti 1982 skriver Annie att hon fått tala några ord med Lizzie. Tråkigt att hon inte kan få en telefon vid sängen.

I januari 1983 har Lizzie svår värk i ena benet, men orkade sitta uppe i dagrummet. Hon är också förlamad i vänster sida. 18 februari kan Lizzie sitta uppe en stund och äta själv.

Den 2 maj 1985 avlider systern Annie i Linköping och begravs i Långlöt 20 maj. Dagen innan, den 19 maj, avlider Lizzie. Den 31 maj begravs Lizzie i Heliga Korsets kapell, Gränna. Minnesstund på hotell Ribbagården.


Systrarna Lizzie och Annie besöker Roma kloster på Gotland.

Tillbaka

www.bizon.se  © 2019