Tillbaka


Skolpojken Harry

 

Harry Rickard
Olsson


28 november 1899 föds Harry Olsson
hos sin mormor och morfar
Johanna och AP Julin i Algutsrum.

Tekla har just kommit tillbaka från Amerika med sin sjuke son Charles. Hennes man  Louis är kvar i Amerika och de andra barnen, Lizzie och Annie, har bott hos mormor och morfar de senaste åren. Så det har och är nog en besvärlig tid för många i familjen.

 Storebror Charles liv går inte att rädda. Han avlider en vecka efter Harrys födelse, den 5 december, som också var Louis och Teklas nioåriga bröllopsdag. Familjen blir kvar något år i Algutsrum men då Louis återvänder flyttar alla tillbaka till gården i Folkeslunda. Den 25 maj 1902 föds Harrys lillebror Ture.


Harry går i Långlöts skola där han har fröken Nanny Bäckman som lärarinna i småskolan och kantor Jonas Almér från tredje till sjätte klass.
 

Harry och hans lillebror Ture.

Harry med sina syskon Yngve och Annie vid Kroppkaksstenen i Folkeslunda.

Harry hjälper till i jordbruket under sin uppväxt, men han är inte så intresserad av bondelivet. Han är mer intresserad av att läsa och han tycker om musik. Då lillebror Ture säger till Harry att skynda sig då det går lite sakta för honom, säger Harry alltid: Det är ingen ko på isen så länge rompa är i lann!
 


 

 

Under uppväxten är bröderna Harry och Ture ostyriga  och lite vilda. De tävlar och kör lite hårt med hästarna ibland. De kallas "De galne Louis-pojka".

Det sägs att Harry skrämmer grannen Mias mor när hon kommer och kör med häst och vagn, så hon ramlar av vagnen.
Harry är ofta jultomte för familjen.

Harry vill utbilda sig så han studerar till folkskollärare i Växjö. Under 1919 skickar Harry flera vykort från Växjö till sin syster Lizzie i Folkeslunda.

Han tenterar två gånger. Han blir ej godkänd vid tentamen och det gör honom sjuk. Syster Lizzie får vaka över honom.

Harry gör  det militära på infanteriet i Eksjö. Han tjänstgör 1920 och 1923.  På värnpliktskortet 1920 står det att Harry är 171 cm lång. 

Traditionen är att äldste sonen ska överta gården efter fadern, men det vill inte Harry, eftersom han tycker att han inte passar som bonde. Då säger Louis: Då finns det inget annat än att du får åka till Amerika.

 


Julen 1924 firar Harry sin sista jul innan han åker till Amerika.
Här tillsammans med mor och far Tekla och Louis samt broder Ture.

Den 25 april 1924 får jordbruksarbetaren Harry Olsson attest till att utvandra. Den 3 januari 1925 lämnar Harry Folkeslunda för att resa till Amerika.

Den 9 januari 1925 reser Harry från Göteborg med Svenska Amerika-Linjen s/s Drottningholm till Providence i Rodhe Island. Resan tar 9 dagar. Harry är skriven som seminarieelev. Samtidigt reser Ingeborg Larsson, Långlötsmosse. Enligt kontrakt och biljetten kostar resan 585 kr.Harrys biljett till Amerika.


Harry går ombord på amerikabåten.
 
 Farbror Adolf tar hand om Harry i New York.

 


Harry hos fotografen i Amerika.


Harry får en del utmärkelser då han sjunger
i olika körer då han bor i Brooklyn.

I juni 1946 deltar Harry i The American Union of Swedish Singers 50th Jubilee Singing Festival i St Paul Minnesota. I juli 1962 har American Union of Swedish Singers 70th anniversary singing festival i Providence där Harry sjunger. Han var medlem i en framgångsrik manskör, Brooklyn Glennclub, som sjöng i konserthallar och kyrkor fram till 1965. Harry tillhör Swedish Glee Club, Brooklyn i New York.Harry går på kurser och lär sig det engelska språket. Vilket han ofta påpekar att brodern Yngve aldrig gjort. Harry kallar sig för Rickard i Amerika.

Harry arbetar först med maskiner bland annat tillverkning av rakhyvlar. Arbetar sedan som trädgårdsmästare, men slutar för att det är så väldigt varmt i växthusen. Det är upp till 127 grader Fahrenheit, vilket motsvarar 53℃.

Den 31 maj 1926 reser Harry med båt mellan New York och Providence. Harry bor då i
Plainfield i New Jersey.

1927 är Harry trädgårdsarbetare i Plainfield.
Den 31 juli 1927 är Harry på en utflykt till Lake Hopatcong i New Jersey. Harry arbetar senare som målare i New York.

I oktober 1927 kommer brodern Yngve till Amerika. I november 1928 skriver Tekla brev till sönerna Harry & Yngve.

 

 

 

Harry bor på flera platser i USA men han trivs bäst i Minnesota. I april 1929 skriver Harry ett kort till syster Lizzie i Uppgränna och 1930 får Harry ett nyårskort från morbror Axels familj i Providence i Rhode Island, USA. I januari 1930 skickar Harry 110 kr till Lizzie på Bollnäs lasarett och i december 1935 skickar Harry 10 dollar till fadern.

På nyåret 1937 är Harry hemma på Öland. Den 4 februari skickas ett brev från Danmark till Harry i Folkeslunda. Här skrivs att Harry har berättat att han tänker gifta sig. Men Harry tvekar eftersom han saknar jobb. Den tilltänkta är tydligen öländska och ska i så fall resa med Harry tillbaka till USA. Det har sagts att hon heter Mary.

Harry är kvar i Folkeslunda den 4 mars då får han brev dit från systern Annie. Den 19 mars ska Annie och Lizzie komma dit för att träffa honom.

Harry är olyckligt kär då han inte får gifta sig med den kvinna han vill ha. Han reser tillbaka till Amerika ensam.

 

Den 4 januari 1945 blir Harry amerikansk medborgare och bor då i Brooklyn.
 

1938 är Harry sekreterare i Ölandsklubben i Brooklyn, New York. Då hade klubben 10-
årsjubileum. 1939 finns bevarat ett tidningsurklipp om Harrys 40-årsfest i USA med ett 40-tal personer. Harry fick telegram, det hölls tal och en check överlämnades. Jubilaren har en stor och trogen vänkrets. Dagen firas i Mr och Mrs William Nelsons hem med ett rikt dukat bord.

 

Den 23 januari 1940 skickar Harry 25 kr till fadern.

1942 bor Harry i Brooklyn, New York, där även brodern Yngve bor. Den 10 juni skriver Tekla brev till Harry och Yngve. I december 1943 får Harry ett julkort från morbror Axels familj i Providence i Rhode Island.

Harry återvänder till Sverige 1966 efter 41 år i Amerika

Den 16 december 1965 skriver Annie till Harry. Harry kommer inte hem till Sverige i jul. Det blir istället till sommaren. Han har nu ordnat om sin pension som ska sändas till Sverige.

Vid pensioneringen, den 13 juli 1966, återvänder Harry till Sverige. Han bor första tiden i Uppgränna
hos sin syster Lizzie.

Den 10 november 1966 skriver Harry på rim om sakanden av sin käraste. Ett minne från 21 juni 1937. Harry hade redan 1937 tänkt gifta sig.

Harry skriver  sitt testamente den 3 maj 1970. Hans kvarlåtenskap ska tillfalla Frälsningsarméns
verksamhet i Kalmar. Olle Olsson i Folkeslunda ska erhålla 1000 kr.

I oktober 1970 beviljar kyrkorådet i Algutsrum Harrys ansökan om gravplats i Algutsrum. Kostnad 3000 kr och kyrkorådets vårdtid om 30 år från och med februari 1971.

Den 20 december 1970 skänker syskonen Harry, Lizzie, Annie och Yngve 400 kr till Långlöts kyrkas återinvigning som ett minne efter sina föräldrar.
13 mars 1971 skriver Harry ner välkomsthälsningen på Ölandsklubbens 10-årsjubileum i Brooklyn.

Harry lämnade Uppgränna för att bosätta sig på Öland. Först på Solö Wärdshus i Byxelkrok i Böda och senare i Köpingsvik och till sist en lägenhet på Strömgården i Borgholm.

I april 1977 var Harry på resa till Amsterdam och i december samma år blir Harry intervjuad av Emigrantinstitutet i det så kallade Ölandsprojektet.

1978 i september är Harry, Annie, Yngve och Elsa på EFS-gården i Timmernabben.  I juni 1980 besöker Harry Åland.

1981 i mars opereras Harry för starr. Han bor då på Bergagården i Kalmar ett par veckor. Vi är där och hälsar på honom. Vi bjuder in honom till vår midsommarfest i Arontorp som han tackar ja till.


Harry lovade spela på sitt dragspel
på midsommarfesten i Arontorp.

Harry blev sedan sjuk innan midsommar och han blev inlagd på Borgholms lasarett. Vi var några som tillsammans med Harrys kusin Alice Smide besöker honom där på midsommardagen. Några dagar senare, den 17 juli 1981, avlider Harry.

 

         
         
Tillbaka www.bizon.se  © 2019