Carl Magnus och Helenas
dotter

Olivia Carlsdotter

Född 28 april 1866 i Frösjöhult, Urshult
Död 22 november 1925 i Barnes, North Dakota
Tillbaka

Olivia emigrerade med systern Emma 1890 till Litchville, North Dakota där Olivias fästman Carl Rodin hade emigrerat två år tidigare. Carl var född 17 augusti 1866 i Toftaholm, Tävelsås.

1888 reste Carl från Köpenhamn till Valley City. 1889 bad han Olivia komma. Olivia och Carl gifte sig 27 juli 1890. De var farmare nära Litchville. Familjen fick tio barn där de tre äldsta dog i unga år. De äldsta barnen talade svenska.

"Många historier berättades från dessa första år som att bo i ett pyttelitet grästorvshus och lada och ha familj och barn som föddes hemma. Och dessa hårda vintrar då både hus och lada var nästan täckta av snö. De fick gräva en tunnel från huset till ladan.

Många gånger drabbades de av häftig snöstorm, en gång så svårt att Carl var vilse och inte hade en aning om var han befann sig, så han lät hästarna ta över och snart stannade de och han fick se att de hittat hem och stod utanför ladan.

Resor till Valley City tog två dagar och under tiden var Olivia ensam hemma med familjen. Sysslor måste uträttas, så hon måste lämna de små ensamma i huset vilket måste känts oroligt. Dessa tider med fotogenlampor, snöstormar och  luffare som låg i ladan och tiggde.

En gammal kär vän har berättat att indianer passerade men höll sig på avstånd och där fanns många zigenare på somrarna. Den första tiden var så svår, de hade inte tillräckligt med pengar att köpa ett frimärke så de kunde skriva hem till sina föräldrar. Jag är säker på att om dessa trevliga människor hade levat idag, hade de kunnat berätta om svåra umbäranden under sina första år i Amerika.

Det här är bara lite jag har hört berättats, men allt eftersom tiden gick och Litchville växte, nya byggnader byggdes och gräshusen byttes ut. Med så många syskon och familjer var alla glada över deras nya land."

Berättat i tidningsartikel av sonen Albin Rodin och hans hustru Ellen.

Eftersom det talades svenska i hemmet så hade barnen det svenska språket med sig genom livet. Svärdottern Ellen Knudson talade om Olivia med mycket kärlek och beundran. Olivia var en sådan glad person och talade aldrig illa om någon. Barnbarnet Marlys har berättat om sången som Olivia sjöng.: "Den här världen är vad vi gör den till, låt oss då alla vara glada, det finns musik runt om oss, varför ska vi då vara ledsna?"

Olivia avled 22 november 1925 och Carl Rodin 20 mars 1933. Båda avled i Barnes, North Dakota.
 


Familjen Rodin.

 

Olivia och Carls barn

 
Clara född 4 december 1891 i Litchville. Clara var gift med Emil Johnson. 1949 bodde familjen i Nipowan, Saskatchewan, Canada. De fick två barn. Clara avled 20 mars 1975 i Stettler, Alberta, Canada.

 


Clara


Oliver
Oliver född 1 mars 1893 i Litchville. Oliver var värvad i det militära och deltog i 1:a världskriget. 1918 bodde Oliver i Minnesota. Han var gift med Eva Carlson. En tid bodde Oliver och Eva i Nebraska. Under 2:a världskriget bodde familjen i Seattle-området. Oliver arbetade som vägarbetare och på ett skeppsvarv. De fick två döttrar.  Han avled i februari 1975 i Seattle, WA.
 
Fridolf född 17 november 1894 i Litchville. Han kallades för August/Fred i USA och var gift med Inga Olson som var född i Norge. De var farmare i North Dakota. De fick fem barn. Foto finns på en son och en gravsten. Se nedan. Fred avled den 12 september 1975 i Valley City, North Dakota.

 

Fridolf

Ellen
Ellen född 30 juli 1897 i Litchville. Ellen finns på ett konfirmationskort taget den 3 december 1911. Ellen var gift med Obert Nordgaard. De övertog Oberts farm. 1936 flyttade de till Hastings och där Obert var vägarbetare. De fick tre barn. Ellen dog 10 januari 1949 i Hastings, North Dakota.
Elof född 4 februari 1901 i Litchville. På 1920-talet flyttade Elof till Chicago med sin favoritkusin Sven Emilson. 1927 gifte Elof sig med Frieda Nordin vars mor Emma kom från Aramo och hade varit gift med Olivias bror Carl. Elof och Frieda reste till Emigrantinstitutet i Växjö och sökte om släkten.
   Under 2:a världskriget flyttade makarna till Portland, Oregon. Där var Elof kvarnbyggare och jobbade på skeppsvarv. De fick två söner. Det finns foton på Frieda och Robert som var pastor. Elof avled i juli 1964 i Portland, Oregeon.


Elof


Albin

Albin född 7 februari 1903 i Litchville. 1929 gifte Albin sig med Ellen Knudson som var född på Bornholm. De var farmare nära Litchville. 1957 flyttade makarna till Seattle.

1987 besökte Ellen och dottern Marlys Bornholm. Ellen var i Danmark fyra gånger. Albin avled 1 mars 1984 i Seattle, WA.


Mable var född 1906 i Litchville. 1931 gifte Mable sig med farmaren Clarence Peterson. Mable avled när dottern Marilyn var tre månader.

Det sägs att fadern Charles Rodin dog av brustet hjärta efter att yngsta dottern avlidit. Systern Ellen tog hand om Marilyn. Mable avled i december 1933 i St. Louis, Minnesota.


Mabel


August/Fridolf Rodins och hans hustru Ingas grav.
 


Familjen Rodins farm 1904 i Litchville, North Dakota.
Olivias barnbarn


Olivia med dottern Ellen hos fotografen 1913.


Ellens dotter Mavis och hennes man Theron Strinden.
Besök på Irland.

Mavis var född 1 april 1923 i Valley City. Hennes man Theron Strinden föddes 26 maj 1919 i Litchville.

Mavis var lärare och söndagsskollärare i Litchville. i 30 år tillhörde Mavis den kyrkliga quiltinggruppen. Mavis satt i styrelsen för Litchville Museum och Historiska föreningen.

1944 gifte Mavis sig med Theron och hon arbetade i Strindens verktygs- och järnvaruhandel i 25 år. 1941-1945 var Theron i armén och var veteran från Pearl Harbor.

På vintern bodde de i Arizona. 1983 besökte makarna Norge och Sverige. Maken Theron har varit senator i North Dakota. 2004 sålde de hemmet i Arizona och 2015 hade Mavis sålt hemmet i Litchville där familjen bott i 70 år.
Makarna har två barn.

 

Theron samlade på saker
från gamla bensinmackar. 
 

 


Mavis avled 20 oktober 2020 i Valley City.
Theron avled 3 mars 2011 i Fargo, North Dakota.


 

Familjens företag
Strinden Hardware store.

Floyd Rodin var född 13 juni 1927 i Bottineau, North Dakota. Avled 14 november 2015 i Jamestown, Stutsman, North Dakota.

När Floyd var 14 år började han köpa och sälja kor. Detta har han fortsatt med hela livet. Först i Marion och sedan Jamestown.

1953 gift med Liala Hirsch och de var farmare norr om Marion i 45 år. Gifte med Olga 2009. Inga barn.


Floyd Rodin var son till Fred Rodin
och barnbarn till Olivia

Donald Rodin var född 14 oktober 1934 i Litchfield, Nord Dakota. Avliden 12 augusti 2006 i Duluth, Minnesota.

1988 var Donald bosatt i Duluth. Han ägde Don Rodin Trucking i över 40 år. Körde mellan Duluth och the Dakotas. Don gillade farming och musik.

Donald var gift med Joyce Schall. Två barn. 1980 var Donald gift med Beryl Lengyel.


Donald var son till Fred Rodin och barnbarn till Olivia.


 
 


Robert Rodin -
Luthersk pastor
Son till Elof Rodin och barnbarn till Olivia.
Född 29 juli 1932 i Valley City.
Död 26 januari 2002 i Missoula, Montana.

Robert har varit pastor i Walnut Grove, Minnesota
Chealis, Washington, tre år.
Seattle, Washington, fem år.
Butte, Montana, sju år.
Medford, Oregon, sex år.

1950 besökte Robert faderns kusin Sven Emilson i Chicago där Robert låg I flottan och var stationerad i Great Lake-området. Robert har berättat att Sven gjorde vackra träarbeten.

1986 besökte Robert, hans bror och mamma Frieda Nordin Emigrantinstitutet, Växjö och Urshult.
Robert var gift med Anita och de har tre barn.

 


Roberts familj. Dottern Amy, Roberts mamma Frida, sonen Rolf, Robert fru Anita och sonen Jon.
 
Tillbaka